Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Φυσικά φάρμακα από την κρητική λαογραφία

1. Ξύσμα από ξηρό καλάμι ανακατεμένο με κοινό σαπούνι αμεταχείριστο, ζάχαρη χοντρή και λάδι, γίνεται αλοιφή με την οποία αλείφουν τα αποστήματα και θεραπεύονται.

2. Βραστή αλαδανιά σε τσουκάλι με μισή οκά νερό. Θεραπεύει τη χολολιθίαση, όταν ο πάσχοντας πίνει ....κάθε πρωί ένα φλιτζανάκι νηστικός.

3. «Για κοπανισμένο» σώμα από πέσιμο, κατάλληλο το έμπλαστρο από τρία κρεμμύδια κοπανισμένα με πολύ αλάτι.

4. Σε αιμορραγία από κόψιμο ή πέσιμο, κατάλληλο το κοπανισμένο βάρσαμο.

5. Σε πόνους νεφρών και πέτρες δίνουμε βρασμένο γοργογιάννη το πρωί.

6. Σε κάψιμο του δέρματος βάζουμε ντομάτα. Τότε ηρεμεί και δεν φουσκώνει. Επίσης η καηματιά θεραπεύεται και με σαλαμούρας βούτημα.

7. Οι μαλάθρακοι θεραπεύονται, και με:

α. κατάπλασμα από καλοψημένο ρύζι,

β. με φύλλα τσεγγί-τσιτσεγγί ή αμπψιάς,

γ. με ψημένο φύλλο κολοκυθιάς,

δ. με κοπανισμένο ρόβι με ξίδι.

8. Για λαιμόπονο η βραστή σγουρή φασκομηλιά με κρασί.

9. Για ευκοιλιότητα η φλούδα του οντρή (δρυός) και ρίγανη βρασμένα.

10. Για βροχικά, φύλλα ρακοδιάς αλειμμένα με λάδι στο στήθος.

11. Για την πίεση, φύλλα πορτοκαλιάς βρασμένα χωρίς ζάχαρη.

12. Για πόνους σκοτιού ή χολής, το ζουμί βρασμένης αγγινάρας με ζάχαρη.

13. Για το λεύκωμα βρασμένα λίκια κερασιών.

14. Για το ζάχαρο το ζουμί από βρασμένα φλούδια καρυδιών.

15. Για το έκζεμα, κατάλληλες οι κορφές πικραγγουριάς ή οι σπόροι της αγκινάρας, όλα ως αφέψημα, μετά από το σχετικό βράσιμό τους.

16. Για τα αθριτικορευματικά γενικώς, κατάλληλη η βραστή με λάδι θρίμπα για εντριβή παρατεταμένη και ισχυρή στα μέρη του πόνου.

17. Για ωτίτιδες, κατάλληλα τα μεστωμένα ξηρά καρύδια κοπανισμένα ώστε να βγει το λάδι τους. Μετά να στάξουμε μέσα στο πονεμένο αυτί μία στάλα τρεις φορές την ημέρα, μέχρι να γίνει καλά.

18. Για δάγκωμα σκορπιού κατάλληλο είναι το γάλα της συκιάς.

19. Σε ξαφνικό πόνο και να είσαι στην εξοχή, πρέπει αμέσως να κόψεις θρίμπα και θυμάρι, να τα μασήσεις καταπίνοντας το ζουμί τους.

20. Σε πόνο στήθους θηλάζουσας μητέρας, μαραίνουμε το χόρτο τρυπαλίδι στη φωτιά, το ανακατεύουμε με λάδι και μετά το τοποθετούμε στο στήθος.

21. Σε ανορεξίες, χρησιμοποιούμε 5-6 μασούρια κίνας σε 2,5 οκάδες νερό, τα βάζουμε και πίνουμε το μισό. Το υπόλοιπο το ξεπαγιάζουμε όλη τη νύχτα έξω και μ’ αυτό τις επόμενες μέρες πίνουμε ένα ρακοπότηρο κάθε μέρα το πρωί.

22. Για τις ψείρες στα μαλλιά, καλό κάνει το ψηροκούκι ή παπά-ντουζού, κοπανισμένο με λάδι και βαλμένο στις ρίζες των μαλλιών.

23. Σε αιματουρία πίνουμε βραστάρι από 5 κουταλιές σκόνη από ξερό άγγρουστα, 5 κουταλιές από ξερή συρνάμενη, τα μαλλιά του ξενικού, 2 κουταλιές κριθάρι, 2 κουταλιές σπόρο νταριού, 1 κουταλιά κιδονόσπορο σε 2 οκάδες νερό για μισή ώρα και μετά πίνουμε 3 ποτήρια του νερού την ημέρα.

24. Σε απόστημα δοντιού καλό κάνει το ψημένο σε λίγο νερό μουρβέρι, με μια στάλα λάδι και μετά μπαίνει ως κατάπλασμα, στη σιαγόνα.

25. Στο ψάκωμα από χοχλιούς καλό κάνουν τσόχοι ωμοί.

26. Σε πληγές κάνει καλό ο καπνός του τσιγάρου. Σταματά το αίμα.

Πηγή


Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!