ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
– 1 πακέτο Βιτάμ
– 200 ml. γάλα σόγιας
– Χυμός από 1 πορτοκάλι
– 1 κουταλάκι.... κανέλα
– 100 γρ. ζάχαρη
– 1 πρέζα αλάτι
– 700 γρ. αλεύρι (φαρίνα) (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 φακελάκι μαγιά)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
– Ταχίνι
– Καραμέλα (σε σακουλάκι τύπου Γιώτης)
– 1 ποτήρι καστανή ζάχαρη
– Σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε πρώτα τα υγρά υλικά για τη ζύμη. Έπειτα, προσθέτουμε τα στέρεα υλικά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια (μπορεί να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα του αλευριού).
2. Από τη ζύμη, ανοίγουμε -με πλάστη- τέσσερα με πέντε σχετικά λεπτά φυλλαράκια (εγώ άνοιξα 4). Αλείφουμε με πινέλο κάθε φύλλο με ταχίνι και καραμέλα ή εναλλάξ (ένα με ταχίνι, ένα με καραμέλα) (τη φτιάχνουμε εύκολα ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία της) και τα πασπαλίζουμε από λίγη καστανή ζάχαρη. Στη συνέχεια, στρώνουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο (ή εναλλάξ, ένα με ταχίνι, ένα με καραμέλα), χαράζουμε λωρίδες αφήνοντας όμως ένα μεγάλο μέρος του κέντρου τους ανέγγιχτο (με το στόμιο ποτηριού δημιουργείστε εσείς το κέντρο της πίτας που δεν θα πειράξετε) και στρίβουμε κάθε λωρίδα από την αντίθετη πλευρά σε σχέση με τη διπλανή της (μου βγήκαν 18 λωρίδες). Τέλος, αφήνουμε τη πίτα να ξεκουραστεί και έπειτα την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ανάλογα και με τον φούρνο. Καλή επιτυχία και μην ξεχάσουμε ότι μπορούμε να βάλουμε και όποια άλλη γέμιση θέλουμε.
Χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά
Μερίδες: 14+
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
– 1 πακέτο Βιτάμ
– 200 ml. γάλα σόγιας
– Χυμός από 1 πορτοκάλι
– 1 κουταλάκι.... κανέλα
– 100 γρ. ζάχαρη
– 1 πρέζα αλάτι
– 700 γρ. αλεύρι (φαρίνα) (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 φακελάκι μαγιά)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
– Ταχίνι
– Καραμέλα (σε σακουλάκι τύπου Γιώτης)
– 1 ποτήρι καστανή ζάχαρη
– Σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε πρώτα τα υγρά υλικά για τη ζύμη. Έπειτα, προσθέτουμε τα στέρεα υλικά και ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια (μπορεί να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα του αλευριού).
2. Από τη ζύμη, ανοίγουμε -με πλάστη- τέσσερα με πέντε σχετικά λεπτά φυλλαράκια (εγώ άνοιξα 4). Αλείφουμε με πινέλο κάθε φύλλο με ταχίνι και καραμέλα ή εναλλάξ (ένα με ταχίνι, ένα με καραμέλα) (τη φτιάχνουμε εύκολα ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία της) και τα πασπαλίζουμε από λίγη καστανή ζάχαρη. Στη συνέχεια, στρώνουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο (ή εναλλάξ, ένα με ταχίνι, ένα με καραμέλα), χαράζουμε λωρίδες αφήνοντας όμως ένα μεγάλο μέρος του κέντρου τους ανέγγιχτο (με το στόμιο ποτηριού δημιουργείστε εσείς το κέντρο της πίτας που δεν θα πειράξετε) και στρίβουμε κάθε λωρίδα από την αντίθετη πλευρά σε σχέση με τη διπλανή της (μου βγήκαν 18 λωρίδες). Τέλος, αφήνουμε τη πίτα να ξεκουραστεί και έπειτα την ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά ανάλογα και με τον φούρνο. Καλή επιτυχία και μην ξεχάσουμε ότι μπορούμε να βάλουμε και όποια άλλη γέμιση θέλουμε.
Χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά
Μερίδες: 14+