Υλικά : 750 ml κρασί ξηρό (όποιο εσείς προτιμάτε, ροζέ, λευκό ή κόκκινο, ή ρετσίνα)
150 γραμμάρια ζάχαρη
15-20 φύλλα αρμπαρόριζας
1 ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά) 2-3 .....
γαρύφαλλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα φύλλα της αρμπαρόριζας .
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί και το ζεσταίνουμε , συγχρόνως ρίχνουμε
και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε , μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει η
ζάχαρη βάζουμε το μείγμα μέσα σε γυάλινο βάζω (καλό είναι να τον έχουμε
πλύνει καλά και να τον έχουμε αποστειρώσει ) , προσθέτουμε τα φύλλα της
αρμπαρόριζας την κανέλα και τα γαρύφαλλα το κλείνουμε , Το βάζουμε στο
ντουλάπι μας και τα ανακινούμε πότε πότε .
Μετά από 15-20 μέρες είναι έτοιμο. Το σουρώνουμε και το βάζουμε σε όμορφα
μπουκάλια, για να σερβίρουμε.
Και την ίδια μέρα μπορούμε να το καταναλώσουμε αλλά όσο περνάει ο καιρός
είναι ακόμα καλύτερο.
2ος Τρόπος (Για τους βιαστικούς )
Εκτέλεση : Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το κρασί , τη ζάχαρη , και τα φύλλα αρμπαρόριζας,
ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε , μέχρι να λιώσει η ζάχαρη , μόλις αρχίσει να
βράζει, μετράμε 10 λεπτά . Στη συνέχεια, το βγάζουμε την κατσαρόλα από
το μάτι και προσθέτουμε στην κατσαρόλα μια κουταλιά της σούπας μέλι ,
ανακατεύουμε .
Το αφήνουμε για 10 ώρες (ή όλη τη νύχτα) στην κατσαρόλα να κρυώσει.
Την άλλη μέρα το φιλτράρουμε και το αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο
στο ψυγείο. Σερβίρεται με πάγο.
πηγη