Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τέλεια μαλακά ψωμάκια για hamburger!!!



1 1/2 κούπα ζεστό γάλα
1 μεγάλο αυγό
60 γραμμάρια / 4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά (ή 25 γραμμάρια φρέσκια μαγιά)
1 κουταλάκι του γλυκού......
αλάτι
400-500 γραμμάρια / 3 1/2 έως 4 1/2 φλιτζάνια – αλεύρι (βλέπε σημείωση παρακάτω)

Αυγό για την επάλλειψη (αυγό χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας νερό)
Σουσάμι ή σπόρους παπαρούνας

Σημείωση: Η ποσότητα του αλευριού που προσθέτετε είναι το κλειδί για την επιτυχία σε αυτά τα ψωμάκια. Η τελική ποσότητα των υγρών (αυγά, γάλα, βούτυρο) θα καθορίσει εάν χρειάζεστε 400 ή 450 ή ακόμη και 500 γραμμάρια αλεύρι. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να εξετάσετε τη ζύμη σας. Πρέπει να είναι πολύ μαλακή, σπογγώδης ναι ακόμη και κολλώδης, αλλά ελαστική !!

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα λεκανάκι προσθέστε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το αυγό, το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε καλά και αφήστε το στην άκρη μέχρι να γίνει αφρώδες.





Τοποθετήστε αλεύρι και το αλάτι στο μπολ του μίξερ και προσθέστε το μίγμα ζύμης που ετοιμάσατε.



Μην προσθέτετε πάρα πολύ αλεύρι. Αυτό που βλέπετε είναι κολλώδες και σε αυτό το σημείο σταμάτησα την προσθήκη αλευριού.



Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι για να σας βοηθήσει να βγάλετε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.



Ζυμώστε για περίπου 5-7 λεπτά χωρίς να προσθέσετε πολύ αλεύρι. Χρησιμοποιήστε ελαφρά πίεση και ζυμώστε με τα χέρια σας.



Μετά κάντε το τεστ με τα δύο δάκτυλά σας. Πιέστε τα δύο δάκτυλά σας στην ζύμη.



Απομακρύνετε τα δάκτυλα και προσέξτε την ζύμη. Πρέπει να μπορείτε να δείτε ελάχιστα σημάδια από το δάχτυλό σας στην ζύμη.



Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι η ζύμη είναι ακόμα κολλώδης. Κι έτσι πρέπει να είναι απαλή, ελαστική, αλλά να εξακολουθεί να είναι αρκετά κολλώδης.



Τοποθετήστε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ για να φουσκώσει για περίπου μία ώρα ή ώσπου να διπλασιαστεί.



Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο



χωρίστε τη ζύμη σε 10-12 κομμάτια ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλετε να είναι τα ψωμάκια. Αφήστε τα να ηρεμήσουν για 10 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει για να διαμορφωθεί το σχήμα τους.



Πλάστε τα ψωμάκια, καλύψτε τα με πλαστική μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά έως μία ώρα



Μόλις διπλασιαστούν σε όγκο, αλλέιψτε με τα χτυπημένα αυγά και πασπαλίστε με σουσάμι.



Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.



Σημαντικό:– μόλις βγάλετε τα ψωμάκια από το φούρνο – καλύψτε τα με ένα καθαρό πανί κουζίνας, έτσι ώστε τα ψωμάκια να κρατήσουνν τους υδρατμούς και να παραμείνουν μαλακά. Αφήστε τα σκεπασμένα με το πανί για 15 λεπτά περίπου.



Δείτε στην παρακάτω εικόνα πόσο μαλακά έχουν γίνει τα ψωμάκια όταν τα πιέζω με τα δάκτυλά μου. Τα ψωμάκια είναι νοστιμότατα και μαλακά.


πηγη
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!