Τι θα χρειαστούμε…
1 πακέτο φύλλο κρούστας για γλυκά
100 γρ. βούτυρο
Για την γέμιση
2 φλ. σκόνη αμυγδάλου
1 φλ. ζάχαρη άχνη
1 κ. γλυκού .....κανέλα
2 κ. σούπας ροδόνερο
3 κ. σούπας βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι μελιού
1/2 φλ. μέλι
1 κ. σούπας ροδόνερο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/4 φλ. χοντροκομμένα αμύγδαλα
Πώς θα το φτιάξουμε…
Ετοιμάζουμε την γέμιση. Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι. Τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σχεδόν πούδρα.
Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε την πούδρα αμυγδάλου μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή πάστα. Επειδή το μέγεθος από τα κουτάλια διαφέρει αν δείτε πως τα υλικά δεν ενώνονται για να γίνει μία πάστα, προσθέστε λίγο ακόμη βουτυράκι μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χωρίζουμε την πάστα σε τέσσερα ίσα μέρη.
Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας. Καλά είναι να τα σκεπάσουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν και να κάνουμε την δουλειά μας με άνεση χρόνου. Λιώνουμε το βούτυρο.
Παίρνουμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο και βουτυρώνουμε ξανά. Σκεπάζουμε με τρίτο φύλλο. Παίρνουμε ένα μπαλάκι από την πάστα και την απλώνουμε στην μεγάλη πλευρά των φύλλων. Τυλίγουμε σε ρολό.
Σε βουτυρωμένο ταψάκι τυλίγουμε το ρολό σαν φίδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ακόμα τρεις φορές και κάθε φορά που τελειώνουμε ένα ρολό το τυλίγουμε γύρω από το προηγούμενο. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
Μέχρι να ψηθεί το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σ΄ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το μέλι μαζί με το ξύσμα και το ροδόνερο. Βράζουμε για ένα λεπτό, ουσιαστικά θέλουμε να λιώσει το μέλι και να είναι ρευστό.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο αλείφουμε το μέλι σ΄όλη την επιφάνεια μ΄ένα πινέλο και ρίχνουμε από πάνω το αμυγδαλάκι. Εκείνη την ώρα κόψτε οπωσδήποτε ένα κομμάτι. Τρώγεται και ζεστό και είναι απίθανο!
Εναλλακτικά αντί για σιρόπι, το πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη και ρίχνουν ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης. Τέλος, πολλοί το συνοδεύουν με γιαούρτι.
1 φλ. ζάχαρη άχνη
1 κ. γλυκού .....κανέλα
2 κ. σούπας ροδόνερο
3 κ. σούπας βούτυρο λιωμένο
Για το σιρόπι μελιού
1/2 φλ. μέλι
1 κ. σούπας ροδόνερο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1/4 φλ. χοντροκομμένα αμύγδαλα
Πώς θα το φτιάξουμε…
Ετοιμάζουμε την γέμιση. Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι. Τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σχεδόν πούδρα.
Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε την πούδρα αμυγδάλου μαζί με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή πάστα. Επειδή το μέγεθος από τα κουτάλια διαφέρει αν δείτε πως τα υλικά δεν ενώνονται για να γίνει μία πάστα, προσθέστε λίγο ακόμη βουτυράκι μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Χωρίζουμε την πάστα σε τέσσερα ίσα μέρη.
Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας. Καλά είναι να τα σκεπάσουμε με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν και να κάνουμε την δουλειά μας με άνεση χρόνου. Λιώνουμε το βούτυρο.
Παίρνουμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο και βουτυρώνουμε ξανά. Σκεπάζουμε με τρίτο φύλλο. Παίρνουμε ένα μπαλάκι από την πάστα και την απλώνουμε στην μεγάλη πλευρά των φύλλων. Τυλίγουμε σε ρολό.
Σε βουτυρωμένο ταψάκι τυλίγουμε το ρολό σαν φίδι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία ακόμα τρεις φορές και κάθε φορά που τελειώνουμε ένα ρολό το τυλίγουμε γύρω από το προηγούμενο. Βουτυρώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
Μέχρι να ψηθεί το γλυκό, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σ΄ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το μέλι μαζί με το ξύσμα και το ροδόνερο. Βράζουμε για ένα λεπτό, ουσιαστικά θέλουμε να λιώσει το μέλι και να είναι ρευστό.
Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο αλείφουμε το μέλι σ΄όλη την επιφάνεια μ΄ένα πινέλο και ρίχνουμε από πάνω το αμυγδαλάκι. Εκείνη την ώρα κόψτε οπωσδήποτε ένα κομμάτι. Τρώγεται και ζεστό και είναι απίθανο!
Εναλλακτικά αντί για σιρόπι, το πασπαλίζουν με ζάχαρη άχνη και ρίχνουν ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης. Τέλος, πολλοί το συνοδεύουν με γιαούρτι.