Βρες τι τύπο χώματος έχεις, (pΗ) με εύκολο τρόπο...
Η τιμή ph είναι ένα μέτρο μέτρησης της συγκέντρωσης ιόντων του υδρογόνου (H).
Μπορείς να δεις τη τιμή του pH του χώματος που σε ενδιαφέρει με ένα απλό τεστ χωρίς να χρειαστεί να αγοράσεις ένα κιτ pH.
Όξινο pH του εδάφους σημαίνει χαμηλό..... pH, δηλαδή υψηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 6,9 ή και λιγότερο)
Αλκαλικό pH του εδάφους σημαίνει υψηλό pH, δηλαδή χαμηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 7,1 ή μεγαλύτερο)
Τι θα χρειαστείς; ξύδι και μαγειρική σόδα!
Ξύδι: Πάρε ένα δείγμα από ξηρό χώμα (περίπου 1/4 φλιτζανιού), ανέμειξέ το με αποσταγμένο νερό μέχρι να γίνει "λάσπη" και στη συνέχεια ρίξε λευκό ξύδι πάνω του. Εάν το μείγμα αφρίσει, είναι αλκαλικό.
Μαγειρική σόδα: Ανέμειξε στεγνό χώμα και αποσταγμένο νερό όπως παραπάνω και πασπάλισε το με μαγειρική σόδα. Αν δημιουργηθούν φυσαλίδες τότε το μείγμα είναι όξινο.
Αν δεν δημιουργηθεί αντίδραση τότε το έδαφος είναι ουδέτερο.
Για περισσότερη οξύτητα, δοκιμάστε να προσθέσετε θειάφι, πευκοβελόνες, τεμαχισμένα φύλλα, πριονίδι, καφέ, ροκανίδια, μούχλα, βρύα και τύρφη για να χαμηλώσει το pH.
Για πιο αλκαλικό, δοκιμάστε να προσθέσετε ασβέστη ή ξύλο ή τέφρα για να αυξηθεί το pH.
Τα επίπεδα του pH του εδάφους (φρούτα και λαχανικά)
Πολύ Οξύ (5,4 και κάτω)
Μελιτζάνα, αντίδι, πατάτα, γλυκοπατάτα, σμέουρο, ραβέντι, σέσκλα, φράουλα, καρπούζι, μύρτιλο (blueberry-raspberry)
Μέτρια Οξύ (5.5-5.9)
Μήλο, βασιλικός, φασόλι, καρώτο, κιχώρι, καλαμπόκι, σκόρδα, μαϊντανός, μπιζέλια, πιπεριές, κολοκύθι, ρεπάνι, γογγύλι, σόγια, ηλίανθος, τομάτα
Ελαφρώς Οξύ (6.0-6.9)
Βερίκοκο, αγκινάρα, σπαράγγια, τεύτλα, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, άνηθος, φραγκοστάφυλο, σταφύλι, λαχανίδες, μαρούλια, σινάπι, μπάμιες, κρεμμύδι, ροδάκινο, αχλάδι, σπανάκι
Αλκαλικό (7.1-8)
Κουνουπίδια, σέλινο, αγγούρι, πεπόνι, ρόδια, θυμάρι
Η τιμή ph είναι ένα μέτρο μέτρησης της συγκέντρωσης ιόντων του υδρογόνου (H).
Μπορείς να δεις τη τιμή του pH του χώματος που σε ενδιαφέρει με ένα απλό τεστ χωρίς να χρειαστεί να αγοράσεις ένα κιτ pH.
Όξινο pH του εδάφους σημαίνει χαμηλό..... pH, δηλαδή υψηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 6,9 ή και λιγότερο)
Αλκαλικό pH του εδάφους σημαίνει υψηλό pH, δηλαδή χαμηλή συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου (pH 7,1 ή μεγαλύτερο)
Τι θα χρειαστείς; ξύδι και μαγειρική σόδα!
Ξύδι: Πάρε ένα δείγμα από ξηρό χώμα (περίπου 1/4 φλιτζανιού), ανέμειξέ το με αποσταγμένο νερό μέχρι να γίνει "λάσπη" και στη συνέχεια ρίξε λευκό ξύδι πάνω του. Εάν το μείγμα αφρίσει, είναι αλκαλικό.
Μαγειρική σόδα: Ανέμειξε στεγνό χώμα και αποσταγμένο νερό όπως παραπάνω και πασπάλισε το με μαγειρική σόδα. Αν δημιουργηθούν φυσαλίδες τότε το μείγμα είναι όξινο.
Αν δεν δημιουργηθεί αντίδραση τότε το έδαφος είναι ουδέτερο.
Για περισσότερη οξύτητα, δοκιμάστε να προσθέσετε θειάφι, πευκοβελόνες, τεμαχισμένα φύλλα, πριονίδι, καφέ, ροκανίδια, μούχλα, βρύα και τύρφη για να χαμηλώσει το pH.
Για πιο αλκαλικό, δοκιμάστε να προσθέσετε ασβέστη ή ξύλο ή τέφρα για να αυξηθεί το pH.
Τα επίπεδα του pH του εδάφους (φρούτα και λαχανικά)
Πολύ Οξύ (5,4 και κάτω)
Μελιτζάνα, αντίδι, πατάτα, γλυκοπατάτα, σμέουρο, ραβέντι, σέσκλα, φράουλα, καρπούζι, μύρτιλο (blueberry-raspberry)
Μέτρια Οξύ (5.5-5.9)
Μήλο, βασιλικός, φασόλι, καρώτο, κιχώρι, καλαμπόκι, σκόρδα, μαϊντανός, μπιζέλια, πιπεριές, κολοκύθι, ρεπάνι, γογγύλι, σόγια, ηλίανθος, τομάτα
Ελαφρώς Οξύ (6.0-6.9)
Βερίκοκο, αγκινάρα, σπαράγγια, τεύτλα, μπρόκολα, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, άνηθος, φραγκοστάφυλο, σταφύλι, λαχανίδες, μαρούλια, σινάπι, μπάμιες, κρεμμύδι, ροδάκινο, αχλάδι, σπανάκι
Αλκαλικό (7.1-8)
Κουνουπίδια, σέλινο, αγγούρι, πεπόνι, ρόδια, θυμάρι