Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ .

ΥΛΙΚΑ :

2 φλιτζάνια ζεστό γάλα (480ml )
2 φακελάκια ξερή μαγιά
¼ φλιτζάνι λευκή κρυσταλλική ζάχαρη (50 γρ)
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαλακό σαν κρέμα (.90 γρ )
2 μεγάλα αυγά
6 φλιτζάνια .....για κάθε χρήση αλεύρι ( 840 γρ ) ή 500 γρ για τσουρέκια και 340 γρ για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο για το τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

: Διαλύουμε τη μαγιά με το 150ml γάλα,αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργήσει η μαγιά και στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αυγά , το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε και σταδιακά προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο τέλος το λιωμένο βούτηρο ,και ζυμώνουμε όσο πιο πολύ ωρά μπορούμε και αντεχουν φυσικά τα χεράκια μας .
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 σχεδόν ώρα σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που τον έχουμε ανάψει στους 40 -50 βαθμούς για 15λεπτα και τον εχουμε σβήσει ..




Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16-17 κομμάτια από περίπου 85 γραμμάρια το καθένα. Της δίνουμε σχήμα με τα χέρια- παλάμες κουνόντας την κυκλικά πάνω στον πάγκο της κούζίνας , και τα βάζουμε σε ταψί για ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος








Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο (περίπου 50 -60 λεπτά).
Αν θέλουμε για το τέλος τα περνάμε μέ λίγο γάλα και ρίχνουμε σουσάμι
Ψήνουμε τα ψωμάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμους κελσίου ανάλογα το φούρνο μας για περίπου περίπου 15-18 λεπτά,μέχρι να ροδίσουν ελαφρά
Λίωνουμε το βούτηρο και αφού κρυώσει τα βουτσίζουμε όσο ακόμα είναι ζεστά
Εγώ όπως είπα πιο πάνω δεν είχα την ποσότητα βουτήρου που χρειάζετε η συνταγή και έκανα το εξή παρακάτω κολπάκι .

Αν θέλουμε όσο είναι ακόμα στο φούρνο ετοιμάζουμε σε ένα κατσαρολάκια ένα μέιγμα με ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ σε 150 ml κρύο νερό και να πάρει μια βράση, θα γίνει σαν ζελεδάκι . Αφήνουμε να κρυώσει.
Αμέσως μετά μόλις βγάλουμε τα ψωμάκια από το φούρνο με ένα πίνέλο βουρτσίζουμε με το μίγμα κορν φλάουρ ελαφρώς ζεστό .




Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!