Από Όλγα Βενιζέλου
ΒΑΤΟΣΛέγεται επίσης, βατομουριά ή σμεουριά.
Ο βάτος είναι φαρμακευτικό φυτό, γνωστό από την αρχαιότητα. Οι Έλληνες συγγραφείς Θεόφραστος και Διοσκουρίδης εκθείαζαν τις φαρμακευτικές αρετές των φύλλων του. Ο Διοσκουρίδης σύστηνε μάσημα των φύλλων για τη στερέωση των ούλων και καταπλάσματα για τα κονδυλώματα και τις αιμορροΐδες. Επίσης, σύστηνε για τα ....παραπάνω και το χυλό των στυμμένων φύλλων και καρπών, πυκνωμένο στον ήλιο, ενώ για κοιλιακά και στομαχικά νοσήματα σύστηνε το χυλό των καρπών
Το αφέψημα φύλλων του βατόμουρου πιστεύεται ότι διευκολύνει τη γέννα Για το σκοπό αυτό, συνιστάται 1 φλιτζάνι την ημέρα για 1-2 εβδομάδες ( σύμφωνα με κάποιους βοτανολόγους), για 3-6 μήνες ( σύμφωνα με κάποιους άλλους), πριν από τις ημέρες πού υπολογίζεται να πραγματοποιηθεί η γέννα. Ή κούρα αυτή θεωρείται ότι κάνει τη γέννα, σχεδόν χωρίς πόνους.
Τα φύλλα τής βατομουριάς είναι στυπτικά, κατά τής αναιμίας και κατά τής διάρροιας (αφέψημα φύλλων).
Αφέψημα φύλλων βατομουριάς χρησιμοποιείται για γαργαρισμούς, καθώς και σιρόπι κατά της στηθάγχης. Το σιρόπι γίνεται με 80 γρ, αφέψημα φύλλων(10 μέρη φύλλα.
στα 100 μέρη νερού), και 20 γρ. σιρόπι καρπών. Με αυτά γίνεται σιρόπι για γαργαρισμούς 4-5 φορές την ημέρα κατά της στηθάγχης.
Για το σιρόπι από βατόμουρα, βράζουμε χυμό από βατόμουρα με διπλάσιο βάρος ζάχαρη, μέχρι να γίνει παχύρευστο. 3-4 κουταλιές την ημέρα από αυτό το σιρόπι, είναι αποτελεσματικό για τη δυσεντερία.
Για το σακχαρώδη διαβήτη, κάνουμε έγχυμα φύλλων 100 γρ. σε 3 κιλά νερό και το πίνουμε σε δύο μέρες.
Τα φύλλα τής βατομουριάς (με τσάι) είναι ρυθμιστικά του συστήματος των αδένων καλυτερεύοντας τη λειτουργία τους. Έτσι συντελούν και στη διατήρηση κανονικού βάρους του σώματος. Πιστεύεται επίσης ότι συντελούν στη βελτίωση της διανοητικής κατάστασης.
Τα φύλλα της βατομουριάς χρησιμοποιούνται σε έγχυμα για την καταπολέμηση των εσωτερικών αιμορραγιών, της δυσεντερίας και των διαρροιών. Το αφέψημα των φύλλων βατομουριάς ( βρασμένων με λίγο μέλι ή ξίδι ), χρησιμοποιείται σε γαργάρες εναντίον του πονόλαιμου, της φαρυγγίτιδας, των αφθών και της ουλίτιδας και μερικές φορές, για την επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών, καθώς και κατά της διάρροιας, αιματουρίας, λευκωματουρίας, αιμορροΐδων. Το ίδιο έγχυμα θεωρείται γαλακταγωγό .
Το σιρόπι των καρπών είναι εξαιρετικό κατά της διάρροιας , ιδιαίτερα στα παιδιά.