Υλικά
1 κιλό κολοκύθα σε κομμάτια ή σύκα ολόκληρα
2 κιλά πετιμέζι
1 κουταλάκι ξινό
ασβέστη σκόνη
Πηγή: [από το Εδεσματολόγιον Θεσσαλίας]
1 κιλό κολοκύθα σε κομμάτια ή σύκα ολόκληρα
2 κιλά πετιμέζι
1 κουταλάκι ξινό
ασβέστη σκόνη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε μικρούς κύβους ή μακρόστενα χοντρά κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε ασβεστόνερο (αναλογία 5 κουταλιές ασβέστη σε σκόνη σε 5 κιλά νερό) για 2-3 ώρες. Κατόπιν τα σουρώνουμε, τα πλένουμε αρκετές φορές καλά ή τα ζεματάμε σε μικρό καζάνι για να φύγει η πικρίλα από τον ασβέστη, τα στραγγίζουμε και τα στύβουμε.
Βάζουμε το πετιμέζι να βράσει και μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να «σταθούν» για μία ημέρα και την επόμενη τα ξαναβράζουμε ρίχνοντας και το ξινό μέχρι να «δέσει» το πετιμέζι και να γίνει παχύρρευστο. Η διαδικασία με τα σύκα είναι ίδια, μόνο που τα αφήνουμε ολόκληρα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε μικρούς κύβους ή μακρόστενα χοντρά κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε ασβεστόνερο (αναλογία 5 κουταλιές ασβέστη σε σκόνη σε 5 κιλά νερό) για 2-3 ώρες. Κατόπιν τα σουρώνουμε, τα πλένουμε αρκετές φορές καλά ή τα ζεματάμε σε μικρό καζάνι για να φύγει η πικρίλα από τον ασβέστη, τα στραγγίζουμε και τα στύβουμε.
Βάζουμε το πετιμέζι να βράσει και μόλις πάρει μια βράση, προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να «σταθούν» για μία ημέρα και την επόμενη τα ξαναβράζουμε ρίχνοντας και το ξινό μέχρι να «δέσει» το πετιμέζι και να γίνει παχύρρευστο. Η διαδικασία με τα σύκα είναι ίδια, μόνο που τα αφήνουμε ολόκληρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!