Πόσες φορές δεν λαχταρίσαμε μία πιτούλα ζεστή και μυρωδάτη με τραγανό φύλο ?? Πάντα όμως υπήρχε μία άρνηση γιατί μας φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο και μπελαλίδικο. Και πόσο λάθος κάνουμε…
ίσως γιατί η υπερκατανάλωση μας έχει κάνει να ξεχάσουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε πράγματα που θα ευχαριστήσουν εμάς και τους γύρω μας.
Ξέρω ότι θα σκεφτήκατε.. μα αφού υπάρχουν και αγοραστά φύλλα. Κατά πρώτο και κύριο λόγο, η τιμή τους είναι πολύ ακριβή, κατά δεύτερο είναι πολύ εύκολο να ανοίξετε δικό σας φύλλο και τέλος (αν δεν σας έπεισα ακόμα) πάντα υπάρχει η εναλλακτική να το προσπαθήσετε με κουρκούτι όπου το αποτέλεσμα είναι το ίδιο εντυπωσιακό και φυσικά νόστιμο.
Ας αρχίσουμε με λίγες συμβουλές :
Την πρώτη φορά που θα δοκιμάσετε να φτιάξετε φύλλο ίσως να σας τρυπήσει. Κρατήστε από τις άκρες του φύλλου που ανοίξατε κομματάκια τα οποία θα χρησιμοποιήσετε ως μπάλωμα που θα τα κολλήσετε στην τρύπα που έγινε με λίγο νεράκι.
Προκειμένου να μεταφέρετε το φύλο από την επιφάνεια που το ανοίγετε στο ταψί χρησιμοποιήστε την βέργα ή το πλάστη σας διπλωμένο και καλά αλευρωμένο προκειμένου να μην κολλήσει. Προτιμάμε την βέργα και όχι τον πλάστη λόγω διαφοράς μεγέθους γιατί μπορεί να σπάσει το φύλλο μας.
Πάντα αλείφουμε τα φύλλα μας με λάδι όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το ένα πάνω στο άλλο (αφορά λεπτά φύλλα).
Οι πίτες μας πρέπει να είναι λεπτές. Αν περισσέψει γέμιση την κρατάμε για πιττάκια.
Αν φοβάστε τον πλάστη ή την βέργα υπάρχουν στο εμπόριο μικρά, χειροκίνητα μηχανήματα με κυλίνδρους που εξυπηρετούν στο άνοιγμα του φύλλου με αρκετά χαμηλό κόστος αγοράς. Το ελάττωμα τους είναι ότι δεν μπορούν να φτιάξουν ένα μεγάλο φύλλο.
Αφού είναι έτοιμη η πίτα μας την βάζουμε στο φούρνο, και σε 6 – 7 λεπτά την βγάζουμε για να την χαράξουμε ενώ της απλώνουμε και λίγο λάδι ακόμα. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά (περίπου 175ο C) και την αφήνουμε να ψηθεί. Την βγάζουμε σε μισή ώρα για να την χαράξουμε ξανά. Την τοποθετούμε πάλι στο φούρνο.
Αν δεν θέλουμε πολύ τραγανό φύλλο την βγάζουμε και την σερβίρουμε σε μισή ώρα περίπου (το φύλλο μαλακώνει από τους υδρατμούς).
Αν θέλουμε τραγανό το φύλλο μας, τότε βγάζουμε την πίτα μετά από το ψήσιμο και χαράζουμε στα αρχικά σημεία για να φεύγουν οι υδρατμοί και να μην πανιάζει το φύλλο μας. Σερβίρουμε σε μισή ωρίτσα μετά για να μην διαλύεται.
ΑΠΛΟ ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ – για ταψί Νο 38 ή 40 (στρογγυλό ή το μεγάλο τετράγωνο ταψί της κουζίνας μας)
600 γραμμάρια αλεύρι λευκό
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας σε μία λεκάνη και προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι μαζί με όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να μπορούμε να ζυμώσουμε (αν μας πέσει αρκετό προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα).
2. Ζυμώνουμε έως ότου αποκτήσουμε μία λεία ζύμη. Εάν διαπιστώσουμε ότι είναι σκληρή βάζουμε λίγο νεράκι ακόμα. Το να μην γίνει σκληρή η ζύμη μας είναι σημαντικό για να μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο μας με ευκολία.
3. Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί τυλιγμένη σε μία πετσέτα για 20 – 30 λεπτά.
4. Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε όσα φύλλα θέλουμε να ανοίξουμε και τα πλάθουμε σε μπαλάκια μέχρι να χρησιμοποιήσουμε.
5. Αλευρώνουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία θα ανοίξουμε το φύλλο μας και το πατάμε λίγο με τα χέρια μας να απλωθεί περίπου όσο το μέγεθος ενός πιάτου. Παίρνουμε την βέργα ή τον πλάστη μας και απλώνουμε το φύλλο μας από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να αποκτήσει το μέγεθος και το πάχος που θέλουμε.
6. Κάθε φορά που το απλώνουμε αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια του για να μην κολλήσει
7. Όταν το φύλλο μας είναι έτοιμο το τυλίγουμε γύρω από τον πλάστη μας και το μεταφέρουμε στο ταψί μας.
8. Βάζουμε ένα ή περισσότερα φύλλα στο κάτω μέρος του ταψιού μας (ανάλογα τι λέει η συνταγή και πόσο χοντρά είναι τα φύλλα μας. Αν είναι πολύ παχύ βάζουμε ένα, διαφορετικά 2 ή 3 και δεν ξεχνάμε να λαδώσουμε ενδιάμεσα).
9. Συνεχίζουμε με την γέμιση της επιθυμίας μας και σκεπάζουμε πάλι με φύλο (ισχύει ότι και στο προηγούμενο βήμα).
10. Στο χείλος του ταψιού πάντα περισσεύει φύλο, όπου το κόβουμε με ένα μαχαίρι γύρω γύρω από το χείλος του ταψιού από την έξω μεριά, και διπλώνουμε από έξω προς τα μέσα.
Πηγή
ίσως γιατί η υπερκατανάλωση μας έχει κάνει να ξεχάσουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε πράγματα που θα ευχαριστήσουν εμάς και τους γύρω μας.
Ξέρω ότι θα σκεφτήκατε.. μα αφού υπάρχουν και αγοραστά φύλλα. Κατά πρώτο και κύριο λόγο, η τιμή τους είναι πολύ ακριβή, κατά δεύτερο είναι πολύ εύκολο να ανοίξετε δικό σας φύλλο και τέλος (αν δεν σας έπεισα ακόμα) πάντα υπάρχει η εναλλακτική να το προσπαθήσετε με κουρκούτι όπου το αποτέλεσμα είναι το ίδιο εντυπωσιακό και φυσικά νόστιμο.
Ας αρχίσουμε με λίγες συμβουλές :
Την πρώτη φορά που θα δοκιμάσετε να φτιάξετε φύλλο ίσως να σας τρυπήσει. Κρατήστε από τις άκρες του φύλλου που ανοίξατε κομματάκια τα οποία θα χρησιμοποιήσετε ως μπάλωμα που θα τα κολλήσετε στην τρύπα που έγινε με λίγο νεράκι.
Προκειμένου να μεταφέρετε το φύλο από την επιφάνεια που το ανοίγετε στο ταψί χρησιμοποιήστε την βέργα ή το πλάστη σας διπλωμένο και καλά αλευρωμένο προκειμένου να μην κολλήσει. Προτιμάμε την βέργα και όχι τον πλάστη λόγω διαφοράς μεγέθους γιατί μπορεί να σπάσει το φύλλο μας.
Πάντα αλείφουμε τα φύλλα μας με λάδι όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το ένα πάνω στο άλλο (αφορά λεπτά φύλλα).
Οι πίτες μας πρέπει να είναι λεπτές. Αν περισσέψει γέμιση την κρατάμε για πιττάκια.
Αν φοβάστε τον πλάστη ή την βέργα υπάρχουν στο εμπόριο μικρά, χειροκίνητα μηχανήματα με κυλίνδρους που εξυπηρετούν στο άνοιγμα του φύλλου με αρκετά χαμηλό κόστος αγοράς. Το ελάττωμα τους είναι ότι δεν μπορούν να φτιάξουν ένα μεγάλο φύλλο.
Αφού είναι έτοιμη η πίτα μας την βάζουμε στο φούρνο, και σε 6 – 7 λεπτά την βγάζουμε για να την χαράξουμε ενώ της απλώνουμε και λίγο λάδι ακόμα. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά (περίπου 175ο C) και την αφήνουμε να ψηθεί. Την βγάζουμε σε μισή ώρα για να την χαράξουμε ξανά. Την τοποθετούμε πάλι στο φούρνο.
Αν δεν θέλουμε πολύ τραγανό φύλλο την βγάζουμε και την σερβίρουμε σε μισή ώρα περίπου (το φύλλο μαλακώνει από τους υδρατμούς).
Αν θέλουμε τραγανό το φύλλο μας, τότε βγάζουμε την πίτα μετά από το ψήσιμο και χαράζουμε στα αρχικά σημεία για να φεύγουν οι υδρατμοί και να μην πανιάζει το φύλλο μας. Σερβίρουμε σε μισή ωρίτσα μετά για να μην διαλύεται.
ΑΠΛΟ ΦΥΛΛΟ
ΥΛΙΚΑ – για ταψί Νο 38 ή 40 (στρογγυλό ή το μεγάλο τετράγωνο ταψί της κουζίνας μας)
600 γραμμάρια αλεύρι λευκό
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας σε μία λεκάνη και προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι και το ξύδι μαζί με όσο χλιαρό νερό χρειάζεται για να μπορούμε να ζυμώσουμε (αν μας πέσει αρκετό προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα).
2. Ζυμώνουμε έως ότου αποκτήσουμε μία λεία ζύμη. Εάν διαπιστώσουμε ότι είναι σκληρή βάζουμε λίγο νεράκι ακόμα. Το να μην γίνει σκληρή η ζύμη μας είναι σημαντικό για να μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο μας με ευκολία.
3. Αφήνουμε την ζύμη μας να ξεκουραστεί τυλιγμένη σε μία πετσέτα για 20 – 30 λεπτά.
4. Χωρίζουμε το ζυμάρι μας σε όσα φύλλα θέλουμε να ανοίξουμε και τα πλάθουμε σε μπαλάκια μέχρι να χρησιμοποιήσουμε.
5. Αλευρώνουμε την επιφάνεια πάνω στην οποία θα ανοίξουμε το φύλλο μας και το πατάμε λίγο με τα χέρια μας να απλωθεί περίπου όσο το μέγεθος ενός πιάτου. Παίρνουμε την βέργα ή τον πλάστη μας και απλώνουμε το φύλλο μας από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να αποκτήσει το μέγεθος και το πάχος που θέλουμε.
6. Κάθε φορά που το απλώνουμε αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια του για να μην κολλήσει
7. Όταν το φύλλο μας είναι έτοιμο το τυλίγουμε γύρω από τον πλάστη μας και το μεταφέρουμε στο ταψί μας.
8. Βάζουμε ένα ή περισσότερα φύλλα στο κάτω μέρος του ταψιού μας (ανάλογα τι λέει η συνταγή και πόσο χοντρά είναι τα φύλλα μας. Αν είναι πολύ παχύ βάζουμε ένα, διαφορετικά 2 ή 3 και δεν ξεχνάμε να λαδώσουμε ενδιάμεσα).
9. Συνεχίζουμε με την γέμιση της επιθυμίας μας και σκεπάζουμε πάλι με φύλο (ισχύει ότι και στο προηγούμενο βήμα).
10. Στο χείλος του ταψιού πάντα περισσεύει φύλο, όπου το κόβουμε με ένα μαχαίρι γύρω γύρω από το χείλος του ταψιού από την έξω μεριά, και διπλώνουμε από έξω προς τα μέσα.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!