Υλικά:
για τη ζύμη:
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρετσίνα
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού...
ζάχαρη
- 1 φαρίνα απ ή
-1/2 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
για τη γέμιση:
- λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο ή βανίλια ή μαμελάδα
(στη νηστεία της Σαρακοστής μπορούμε να βάλουμε μακεδονικό χαλβά)
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ρετσίνα, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Κατόπιν, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ή το φαρίνα απ και ζυμώνουμε τη ζύμη μας. Αν χρησιμοποιήσουμε φαρίν -απ το μπέικιν πάουντερ δεν χρειάζεται. Το βάζουμε μόνο αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και να ξεκολλάει από το χέρι μας.
- Δουλεύουμε τη ζύμη μας καλά και μόλις τελειώσουμε την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμισή μας.
- Για τη γέμιση ανακατεύουμε τα λουκούμια (ολόκληρα), με τα καρύδια, την κανέλα και τη ζάχαρη.
- Χωρίζουμετη ζύμη μας σε μικρές μπαλίτσες.
- Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα να γίνει μια πιτούλα. Την κάθε πιτούλα την κόβουμε με ένα μαχαίρι σε σχήμα "σταυρού".
- Τα τέσσερα κομματάκια ζύμης που έχουν τριγωνικό σχήμα τα γεμίζουμε με τη γέμισή μας (υπολογίζουμε ένα λουκούμι για το κάθε κομμάτι και 2-3 καρύδια).
- Αφού τα γεμίσουμε τα κλείνουμε καλά ώστε να μην αφήσουμε κενό.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να κάνουμε όλες τις πιτούλες.
- Ψήνουμε τα μεθυσμένα στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά περίπου ώστε να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανή η ζύμη.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο αφού ψηθούν και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη.
πηγή
για τη ζύμη:
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρετσίνα
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού...
ζάχαρη
- 1 φαρίνα απ ή
-1/2 κιλό περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
για τη γέμιση:
- λουκούμια με γεύση τριαντάφυλλο ή βανίλια ή μαμελάδα
(στη νηστεία της Σαρακοστής μπορούμε να βάλουμε μακεδονικό χαλβά)
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού καρύδια
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ρετσίνα, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
- Κατόπιν, προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ή το φαρίνα απ και ζυμώνουμε τη ζύμη μας. Αν χρησιμοποιήσουμε φαρίν -απ το μπέικιν πάουντερ δεν χρειάζεται. Το βάζουμε μόνο αν χρησιμοποιήσουμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- Συνεχίζουμε να προσθέτουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και να ξεκολλάει από το χέρι μας.
- Δουλεύουμε τη ζύμη μας καλά και μόλις τελειώσουμε την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμισή μας.
- Για τη γέμιση ανακατεύουμε τα λουκούμια (ολόκληρα), με τα καρύδια, την κανέλα και τη ζάχαρη.
- Χωρίζουμετη ζύμη μας σε μικρές μπαλίτσες.
- Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα να γίνει μια πιτούλα. Την κάθε πιτούλα την κόβουμε με ένα μαχαίρι σε σχήμα "σταυρού".
- Τα τέσσερα κομματάκια ζύμης που έχουν τριγωνικό σχήμα τα γεμίζουμε με τη γέμισή μας (υπολογίζουμε ένα λουκούμι για το κάθε κομμάτι και 2-3 καρύδια).
- Αφού τα γεμίσουμε τα κλείνουμε καλά ώστε να μην αφήσουμε κενό.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να κάνουμε όλες τις πιτούλες.
- Ψήνουμε τα μεθυσμένα στους 180 βαθμούς για 20-30 λεπτά περίπου ώστε να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και να γίνει τραγανή η ζύμη.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο αφού ψηθούν και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με αρκετή ζάχαρη άχνη.
πηγή