Σταφιδόψωμο με μέλι...
Υπέροχα, μοσχοβολιστά και απολαυστικά...
Υλικά για 10 κομμάτια:
500 γρ αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί
1 φλ. τσ. χλιαρό νερό
3 κουταλιές σούπας μέλι....
1 φακελάκι ξερή μαγιά (9 γρ)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
1 1/2 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσ. χυμός πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τις σταφίδες
σε 4-5 κουταλιές από το χυμό πορτοκαλιού.
Διαλύουμε στο χλιαρό νερό το μέλι...
και την μαγιά.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι,
την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το νερό στο οποίο διαλύσαμε το μέλι και τη μαγιά
και ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική.
Σουρώνουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στη ζύμη
και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθούν ~
ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι ακόμα.
Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη,
λαδώνουμε ελαφρά όλη την επιφάνεια,
σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα
και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο να φουσκώσει,
για 45 λεπτά περίπου.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψάκι,
πλάθουμε τη ζύμη σε ίσα στρογγυλά ψωμάκια
και τα τοποθετούμε στο ταψάκι.
Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για άλλα 45 λεπτά,
να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς,
για μισή ώρα περίπου.
Μόλις ετοιμαστούν τα αποσύρουμε από το φούρνο,
τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα
και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα απολαύσουμε!
Σημ: Γίνονται ελαφρώς άγλυκα, όπως θεωρώ πως πρέπει να είναι το σταφιδόψωμο!
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε άλλη μια κουταλιά μέλι, ώστε να γίνουν ελαφρώς πιο γλυκά...
Καλή επιτυχία!
πηγή
Υπέροχα, μοσχοβολιστά και απολαυστικά...
Υλικά για 10 κομμάτια:
500 γρ αλεύρι κίτρινο για ζυμωτό ψωμί
1 φλ. τσ. χλιαρό νερό
3 κουταλιές σούπας μέλι....
1 φακελάκι ξερή μαγιά (9 γρ)
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι κανέλα
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
1 1/2 φλ. τσ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσ. χυμός πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τις σταφίδες
σε 4-5 κουταλιές από το χυμό πορτοκαλιού.
Διαλύουμε στο χλιαρό νερό το μέλι...
και την μαγιά.
Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι,
την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το νερό στο οποίο διαλύσαμε το μέλι και τη μαγιά
και ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και 2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
και ζυμώνουμε καλά, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη ελαστική.
Σουρώνουμε τις σταφίδες και τις προσθέτουμε στη ζύμη
και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθούν ~
ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 2-3 κουταλιές αλεύρι ακόμα.
Σχηματίζουμε μια μπάλα με τη ζύμη,
λαδώνουμε ελαφρά όλη την επιφάνεια,
σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα
και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο να φουσκώσει,
για 45 λεπτά περίπου.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψάκι,
πλάθουμε τη ζύμη σε ίσα στρογγυλά ψωμάκια
και τα τοποθετούμε στο ταψάκι.
Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για άλλα 45 λεπτά,
να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς,
για μισή ώρα περίπου.
Μόλις ετοιμαστούν τα αποσύρουμε από το φούρνο,
τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα
και τα αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα απολαύσουμε!
Σημ: Γίνονται ελαφρώς άγλυκα, όπως θεωρώ πως πρέπει να είναι το σταφιδόψωμο!
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε άλλη μια κουταλιά μέλι, ώστε να γίνουν ελαφρώς πιο γλυκά...
Καλή επιτυχία!
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!