Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Σχολεία χωρίς χαρτί, ύλη και ωράρια

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Εβλεπε τη μικρή του να γράφει την αλφάβητο στο ipad. Ηταν μόλις 3 ετών. Ετσι του γεννήθηκε η αρχική ιδέα να οργανώσει ένα σχολείο πλήρως αντισυμβατικό. Ο ερευνητής δημοσκόπος Μορίς Ντε Χοντ έστησε ένα σχολείο, στο οποίο οι μαθητές θα πηγαίνουν μόνο με το ipad στο χέρι. Ούτε τσάντες ούτε βιβλία ούτε πίνακες. Αλλά δεν θα είναι αυτό το μοναδικό στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά.

Το πιο πρωτοποριακό είναι το εξής: το κάθε παιδί θα επιλέγει μόνο του πότε και τι θέλει να διδαχθεί, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του, ενώ οι δάσκαλοι θα είναι στο πλάι του για να προπονούν κι όχι για να παραδίδουν μαθήματα. Αν δηλαδή κάποιο παιδί θέλει απλώς να παίξει με το ipad κι όχι να εξασκηθεί σε κάτι άλλο, κανένα πρόβλημα.
Στο σχολείο αυτό δεν θα υπάρχουν αργίες. Ο σχολικός χώρος θα είναι ανοικτός από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 6.30 το απόγευμα κάθε ημέρα, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι μαθητές θα μπορούν να επιλέγουν τις ώρες που θα πηγαίνουν, αρκεί να είναι εκεί από τις 10.30 μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι. Το κτήριο θα παραμένει κλειστό μόνο τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Τα παιδιά θα επιλέγουν επίσης με τους γονείς τους το χρόνο που θέλουν να πάνε διακοπές, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη μαθησιακή τους πορεία.
Η διδασκαλία θα γίνεται μέσω μιας εφαρμογής στο ipad, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν όποτε θέλουν, κάτι σαν ένα διαδραστικό multimedia σχολικό εγχειρίδιο. Το πρόγραμμα με τον τρόπο αυτό γίνεται ουσιαστικά παιχνίδι, αφού θα ακολουθεί τους ρυθμούς και τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού.
Εντεκα τέτοια σχολεία, που φέρουν την ονομασία «Στιβ Τζομπς», θα υποδεχτούν το φετινό Αύγουστο περίπου 1.000 μαθητές από 4 μέχρι 12 ετών, στην Ολλανδία.
Οι δάσκαλοι θα είναι δίπλα τους ως ενδιάμεσοι, για ό,τι χρειάζονται, αλλά δεν θα είναι αυτοί που θα τους μεταφέρουν τη γνώση. Ωστόσο, «η σχέση μεταξύ του παιδιού και του δασκάλου παραμένει η βάση του μαθήματος», όπως δήλωσε στο γερμανικό «Spiegel» ο Γκέρτγιαν Κλάινπαστε, διευθυντής ενός εκ των σχολείων στην πόλη Μπρέντα κοντά στο Ρότερνταμ.
Για την πρόοδο πάντως των παιδιών δεν θα ενημερώνει ο δάσκαλος τους γονείς, αλλά το ipad. Κάθε έξι εβδομάδες, οι δάσκαλοι, τα παιδιά και οι γονείς θα αποφασίζουν από κοινού το τι θα περιλαμβάνει η επόμενη διδακτική περίοδος.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!