Χρειαζόμαστε με 5 λίτρα φρέσκου μούστου και 2 κύβους από μπαγιάτικο ψωμί.
Ρίχνουμε τον μούστο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ....
μαζί με το ψωμί.
Τα ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Μόλις αρχίζει να σιγοβράζει, ξαφρίζουμε την επιφάνεια με ένα μεγάλο κουτάλι. Πετάμε τον αφρό. Το κάνουμε συνεχώς, καθώς σιγοβράζει ο μούστος.
Βράζουμε μέχρι να απομείνουν τα 5 λίτρα σε περίπου 2 λίτρα.
Θα γίνει ένα παχύρρευστο και κολλώδες μείγμα, με πυκνότητα περίπου ανάμεσα σε αυτή του λαδιού και του μελιού.
Το αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
Ρίχνουμε τον μούστο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ....
μαζί με το ψωμί.
Τα ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Μόλις αρχίζει να σιγοβράζει, ξαφρίζουμε την επιφάνεια με ένα μεγάλο κουτάλι. Πετάμε τον αφρό. Το κάνουμε συνεχώς, καθώς σιγοβράζει ο μούστος.
Βράζουμε μέχρι να απομείνουν τα 5 λίτρα σε περίπου 2 λίτρα.
Θα γίνει ένα παχύρρευστο και κολλώδες μείγμα, με πυκνότητα περίπου ανάμεσα σε αυτή του λαδιού και του μελιού.
Το αφήνουμε να κρυώσει στην κατσαρόλα και το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.