Ένα σπάνιο θέαμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα το απόγευμα οι Ηλείοι που βρέθηκαν στις παραλίες της Ηλείας.Από τις 17:00 και μετά παρατηρούσαν την πορεία ανεμοστρόβιλου που ξεκίνησε από τη Ζάκυνθο απέναντι και κατευθυνόταν προς τα ...
.παράλια της Ηλείας.Oι τυχεροί ανέβαζαν με περηφάνια στα social media τις φωτογραφίες που τραβούσαν και σίγουρα θα υπάρχει εκπληκτικό υλικό από τους λάτρεις της φωτογραφίας.Μην ξεχνάμε πως στο εξωτερικό υπάρχουν άνθρωποι που ξοδεύουν χρήματα και διακινδυνεύουν και τη ζωή τους για να παρακολουθήσουν τέτοια σπάνια φαινόμενα.
Το θέμα της εμφάνισης των ανεμοστρόβιλων στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει τους επιστήμονες οι οποίοι αποδίδουν τη συχνότητα εμφάνισής τους στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Οι ανεμοστρόβιλοι ή σίφωνες (Tornados)
-σύμφωνα με τους επιστήμονες- είναι φαινόμενα τοπικά και μικρής κλίμακας, αλλά ίσως από τα πιο βίαια ατμοσφαιρικά φαινόμενα, και για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα ζημιογόνα. Σχηματίζονται και πάνω από θάλασσα ή λίμνη, οι λεγόμενοι σίφωνες θάλασσας, οι οποίοι είναι λιγότεροι ισχυροί συγκριτικά με τους ανεμοστρόβιλους ή σίφωνες ξηράς, ωστόσο όμως είναι επικίνδυνοι, να ανατρέψουν βάρκες, να πλήξουν πλοία και να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές ή τραυματισμούς, ακόμη και θανάτους όταν φτάσουν και προχωρήσουν στην ξηρά.
Το πέρασμά τους διαρκεί λίγα λεπτά (λιγότερο από 10 λεπτά) σε μια διαδρομή μήκους 5-10 χιλιομέτρων και πλάτους περίπου 100-200 μέτρων. Η ταχύτητα του ανέμου είναι της τάξεως των 150-250 χιλιομέτρων την ώρα ή και περισσότερο, ενώ μπορεί να σπάσουν ή να ξεριζώσουν μεγάλα δένδρα, να καταστρέψουν οικίσκους, αγροτικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, να ανυψώσουν βαριά αντικείμενα, να μετακινήσουν αυτοκίνητα, να παρασύρουν υπόστεγα, στέγες κ.λπ.
Δημιουργούνται σε συνθήκες έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, όταν δηλαδή στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας έχουμε θερμότερο αέρα σχέση με τα ανώτερα στρώματα, καθώς επίσης υπάρχει αυξημένη υγρασία.
Οι άνεμοι καθ' ύψος παρουσιάζουν σημαντική μεταβολή στη διεύθυνση και την ταχύτητά τους, καθώς επίσης επικρατεί έντονος στροβιλισμός, με ισχυρά ανοδικά ρεύματα αέρα.
Διαβάστε και το κατατοπιστικό παλαιότερο άρθρο του Μάκη Νοδάρου στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία για το θέμα:
Ηλεία και Κρήτη, στο έλεος των ανεμοστρόβιλων
Οι σίφωνες εμφανίζονται τόσο πάνω από την ξηρά, λεγόμενοι σίφωνες ξηράς, οι οποίοι θεωρούνται και οι ταχύτεροι άνεμοι στον πλανήτη Γη, όσο και πάνω από τη θάλασσα, οπότε ονομάζονται σίφωνες θαλάσσης ή υδροσίφωνες. Kαι τα δύο είδη καλούνται επίσημα και νεφοστρόβιλοι, επειδή αποφύονται από τη βάση τεράστιων καταιγιδοφόρων νεφών, που είναι γνωστά ωςσωρειτομελανίες, και φτάνουν έως το έδαφος. Σπανιότατα ενδέχεται να αποφύονται από τη βάση ενός σωρείτη, όπως αυτός της διπλανής φωτογραφίας. Πολλοί νεφοστρόβιλοι ξηράς προέρχονται από τη θάλασσα, όπως επίσης και το αντίστροφο. Οι θαλάσσιοι σίφωνες στην αγγλική γλώσσαονομάζονται waterspouts, όρο που πολλοί τον μεταφράζουν σε «υδροστρόβιλους», πλην όμως με αυτό τον όρο χαρακτηρίζονται κοινώς οιπαλιρροιακές θαλάσσιες δίνες ή άλλα φαινόμενα του παλιρροιακού ρεύματος.
Από μερικούς, ιδίως στις σχετικές ανταποκρίσεις των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα, αντί του όρου σίφωνας, χρησιμοποιείται ο όρος ανεμοστρόβιλος, με αποτέλεσμα οι σίφωνες να συγχέονται συχνά με τους ανεμοστρόβιλους (whirlwinds). Τυπικά βέβαια, σε κάθε ρεύμα ανέμου που παρουσιάζει περιστροφή (στροβιλισμό), μπορεί να δοθεί η ονομασία ανεμοστρόβιλος, από την πρακτική περιγραφή του φαινομένου. Ωστόσο, οι ανεμοστρόβιλοι ή κονιορτοστρόβιλοι είναι φαινόμενα με άλλες γεννεσιουργές αιτίες και συνήθως μικρότερης έντασης από τους σίφωνες.
πηγη
.