Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Η κατάλληλη διατροφή για κάθε πάθηση

Μάθετε ποιες τροφές σας ωφελούν ή σας βλάπτουν, αν πάσχετε από κάποια πάθηση, για να τις αποφεύγετε ή να τις χρησιμοποιείτε ανάλογα.

Κατάθλιψη
Νόσημα που εμφανίζεται ύστερα από έντονο στρες, η κατάθλιψη σε συνδυασμό με άγχος είναι μια πάθηση πολύ συνηθισμένη στις μέρες μας. Και είναι γεγονός ότι και η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τέτοιες καταστάσεις.
Μια πολύ σημαντική ουσία για την καλή ψυχική μας κατάσταση είναι η τρυπτοφάνη, η οποία μετατρέπεται στον εγκέφαλο σε σεροτονίνη. Υπάρχουν, όμως, στη διατροφή μας ουσίες που μπορούν να ανταγωνιστούν την τρυπτοφάνη, όπως οι πλούσιες σε λεύκωμα τροφές (γάλα, γαλακτοκομικά, αβγά), οι οποίες περιέχουν και άλλα αμινοξέα που ανταγωνίζονται την τρυπτοφάνη και επομένως και τη σεροτονίνη.
Επομένως, ένα διαιτολόγιο φτωχό σε λεύκωμα και πλούσιο σε φυτικούς υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, άμυλο, όσπρια) προσφέρει στον εγκέφαλο υψηλά επίπεδα σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να προκαλείται λιγότερο άγχος, να κοιμάστε καλύτερα και να αποφεύγετε την κατάθλιψη.

Οστεοπόρωση
Κακώς υπάρχει η πίστη σε πολλούς ότι η οστεοπόρωση προκαλείται από έλλειψη πρόσληψης ασβεστίου διαμέσου της τροφής, εφόσον αυτή προκαλείται κυρίως από απώλεια ινών στα οστά, πάνω στα οποία εναποτίθεται το ασβέστιο.
Φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση οστεοπόρωσης, εφόσον προκαλούν μεγάλη αποβολή ασβεστίου από τους νεφρούς. Τέτοιες τροφές είναι το κρέας, καθώς και η χαμηλή κατανάλωση γάλακτος και των προϊόντων του.
Επίσης, «σύμμαχοι» της οστεοπόρωσης είναι και η κατάχρηση οινοπνεύματος καθώς και το κάπνισμα. Όμως, και η υπερκατανάλωση τροφών με ασβέστιο δεν συνιστάται, γιατί υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αναπτυχθεί νεφρολιθίαση.

Προβλήματα νεφρών
Αν υπερκαταναλώνονται τροφές πλούσιες σε χοληστερίνη, αυτό οδηγεί στην ανάπτυξη αθηροσκληρυντικών βλαβών και στις νεφρικές αρτηρίες, με αποτέλεσμα τη μειωμένη αιμάτωσή τους και την ανάπτυξη νεφρικής αγγειακής υπέρτασης.
Η υπερκατανάλωση επίσης μεγάλων ποσοτήτων λευκώματος σημαίνει απομάκρυνση του πλεονάσματός τους μέσω των νεφρών (και αύξηση της ουρίας), με πιθανό αποτέλεσμα τη βλάβη των νεφρώνων.
Η πολυφαγία, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά, οι σάλτσες του εμπορίου, τα οινοπνευματώδη ποτά και το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί κάνουν κακό στους νεφρούς.

Δερματίτιδες
– Κνίδωση: Όσοι πάσχουν από αυτήν πρέπει να αποφεύγουν ορισμένες τροφές, όπως ντομάτες, μπανάνες, φράουλες, «είδη περιπτέρου», θαλασσινά, συντηρημένα τρόφιμα, ξηρούς καρπούς, αναψυκτικά και, όσον αφορά στα φάρμακα, την ασπιρίνη.
– Ψωρίαση: Λιγότερο ζωικό λίπος και περισσότερες τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (ψάρια βόρειας θάλασσας) βελτιώνουν αισθητά την ψωρίαση.
– Μυκητιάσεις στόματος και δέρματος: Οι παχύσαρκοι και όσοι τρώνε πολλά γλυκά είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις μυκητιάσεις, γι’ αυτό, όταν εμφανιστεί η νόσος, πρέπει να κόβουν τα γλυκά.
Για την υπερκεράτωση των παλαμών και των πελμάτων συνιστώνται τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α.
Για τα εύθραυστα τριχοειδή αγγεία απαραίτητες είναι οι τροφές με βιταμίνη C.
Σε διάχυτη τριχόπτωση και σε εύθραυστα νύχια μπορεί να οδηγήσει η ανεπαρκής πρόσληψη τροφών που περιέχουν σίδηρο (π.χ. μεγάλης διάρκειας στερητικές δίαιτες αδυνατίσματος).

Δυσκοιλιότητα
Για να την αντιμετωπίσετε, πρέπει να αποφεύγετε τις ραφιναρισμένες τροφές, όπως λευκό ψωμί, άσπρα ζυμαρικά, ζαχαρωτά, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένο ρύζι κ.ά., καθώς και τα προϊόντα fast food.

Αιμορροΐδες
Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε διαλυτές ή αδιάλυτες φυτικές ίνες.
Πιο αναλυτικά:
Αποφεύγετε τις ραφιναρισμένες τροφές.
Καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά.
Αποφεύγετε τον καφέ, τα οινοπνευματώδη, τις πικάντικες τροφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και το κάπνισμα.

Έλκος
Θα πρέπει να αποφεύγονται τα πικάντικα φαγητά, ο καφές και τα παράγωγά του και τα οινοπνευματώδη.
Επίσης και το κάπνισμα κάνει κακό, εφόσον έχει βρεθεί ότι το τσιγάρο σχετίζεται ιδιαίτερα με την εμφάνιση έλκους και των επιπλοκών του.
Όμως, και ορισμένα φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται, με πρώτα την ασπιρίνη και τα αντιφλεγμονώδη.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!