Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Μουσείο Διονύσιου Σολωμού

Ο Εθνικός τους Ποιητής, Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στη Ζάκυνθο την Άνοιξη του 1798, ολοκλήρωσε τους σπουδές του στην Ιταλία, όπου επηρεάστηκε από την άνθηση της ιταλικής λογοτεχνίας, επέστρεψε στο νησί του αλλά έπειτα από οικονομικές διαφορές που είχε με τον αδερφό του για κληρονομικά θέματα αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Κέρκυρα όπου κι έζησε το υπόλοιπο της ζωής του (1828-1857).


Οι οικογενειακές προστριβές με τα αδέρφια του δεν στάθηκαν εμπόδιο για τη δημιουργικότητα και την αγάπη του Διονυσίου Σολωμού για την τέχνη. Παρά τις δικαστικές διαμάχες (1833-1838) που είχε με τον ετεροθαλή αδερφό του, Ιωάννη Λεονταράκη, οι οποίες υπήρξαν και η αιτία απομάκρυνσης του ποιητή από την πολυαγαπημένη του μητέρα, ο Διονύσιος Σολωμός συνέχισε το έργο του και μάλιστα η περίοδος αυτή θεωρείται η ωριμότερη, με τη δημιουργία των έργων «ο Κρητικός» (1833), «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» (έως το 1845), «ο Πόρφυρας» (1847).

Το ποιητικό ταλέντο του Διονύσιου Σολωμού αναγνωρίστηκε πολύ νωρίς, σχεδόν αμέσως μετά από την επιστροφή του από την Ιταλία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στην Κέρκυρα, και όχι μόνο, μεγάλος κύκλος θαυμαστών του μερικοί από τους οποίους ξεχωρίζουν ο Νικόλαος Μάντζαρος, ο Ιωάννης και ο Σπυρίδων Ζαμπέλιος, ο Ερμάννος Λούντζης, ο Nicolo Tommaseo, ο Ανδρέας Μουστοξύδης, ο Πέτρος Βράιλας Αρμένης, ο Ιάκωβος Πολυλάς, ο Ιούλιος Τυπάλδος, ο Ανδρέας Λασκαράτος, ο Γεράσιμος Μαρκοράς.

Η φήμη του Διονύσιου Σολωμού σε Ελλάδα και Ευρώπη οφείλεται ουσιαστικά στη δημοσίευση του έργου «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» (1823), ένα από τα πρώτα ελληνόγλωσσα ποιήματά του, εμπνευσμένο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Διονύσιος Σολωμός ήταν μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας και με το θάνατό του, το 1857, το δημόσιο πένθος που κηρύχτηκε ήταν αρκετά συγκινητικό. Θρήνησε όλος ο λαός της Κέρκυρας και η μνήμη του σπουδαίου αυτού ποιητή τιμήθηκε εκείνη την ημέρα με το κλείσιμο του Θεάτρου της Κέρκυρας και τη διακοπή εργασιών στην Ιόνιο Βουλή.

Το σπίτι στην Κέρκυρα όπου έζησε, δημιούργησε και πέθανε ο Διονύσιος Σολωμός υπέστη μεγάλη καταστροφή με τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αργότερα, μετά από εργασίες αποκατάστασης και μετασκευών λειτούργησε στο κτίριο, το Κέντρο Σολωμικών Σπουδών από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, το οποίο λειτουργεί και ως Μουσείο Σολωμού. Στους χώρους του Μουσείου διατηρείται το γραφείο του Διονύσιου Σολωμού, ένα μικρό αυτόγραφό του, στους τοίχους υπάρχουν παλιές φωτογραφίες, πορτρέτα γνωστών Κερκυραίων, παλιοί χάρτες και χειρόγραφα του ποιητή στην ελληνική και ιταλική γλώσσα. Το Μουσείο διαθέτει πλούσια Σολωμική βιβλιοθήκη η οποία εμπεριέχει τις παλιές εκδόσεις του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν», σειρά προσωπογραφιών του Διονύσιου Σολωμού αλλά και μελών της Σολωμικής Σχολής.

Δείτε φωτογραφίες από το μουσείο του Διονύσιου Σολωμού..




Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!