Μια πολύ παλιά σαλάτα, που με το πέρασμα των χρόνων έπαψε να παρασκευάζεται.
Η ευδαιμονία της προηγούμενης εικοσαετίας, δεν άφηνε περιθώρια στα «ταπεινά» όσπρια να κρατήσουν τη θέση τους στο τραπέζι μας. Να όμως που οι καιροί άλλαξαν και τα όσπρια έγιναν γκουρμέ ...
Γίγαντες τηγανητοί σαλάτα
Υλικά
• 300 γραμ. γίγαντες
• αλεύρι για το τηγάνισμα
• ελαιόλαδο και σπορέλαιο μισό - μισό
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σως
• 1 φλυτζ. τσαγιού ....μαγιονέζα (μπορεί και νηστήσιμη)
• 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
• 1 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό.
Την επόμενη ημέρα τους βράζουμε σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά, για περίπου 40΄- 50'.
Τους σουρώνουμε σε τρυπητό και τους αφήνουμε να στραγγίζουμε.
Αλευρώνουμε τους γίγαντες, τους περνάμε από σουρωτήρι και τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Ζεσταίνουμε τα λάδια σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, τηγανίζουμε τους γίγαντες, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. (Δεν πρέπει να τους τηγανίσουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν).
Όταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν τα πολλά λάδια.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα, το κέτσαπ και τη μουστάρδα, βάζουμε τη μισή από τη σάλτσα στους γίγαντες και τους ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τους γίγαντες καλύπτοντάς τους με την υπόλοιπη σάλτσα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
πηγη
Η ευδαιμονία της προηγούμενης εικοσαετίας, δεν άφηνε περιθώρια στα «ταπεινά» όσπρια να κρατήσουν τη θέση τους στο τραπέζι μας. Να όμως που οι καιροί άλλαξαν και τα όσπρια έγιναν γκουρμέ ...
Γίγαντες τηγανητοί σαλάτα
Υλικά
• 300 γραμ. γίγαντες
• αλεύρι για το τηγάνισμα
• ελαιόλαδο και σπορέλαιο μισό - μισό
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σως
• 1 φλυτζ. τσαγιού ....μαγιονέζα (μπορεί και νηστήσιμη)
• 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
• 1 κουτ. σούπας μουστάρδα υγρή (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό.
Την επόμενη ημέρα τους βράζουμε σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά, για περίπου 40΄- 50'.
Τους σουρώνουμε σε τρυπητό και τους αφήνουμε να στραγγίζουμε.
Αλευρώνουμε τους γίγαντες, τους περνάμε από σουρωτήρι και τινάζουμε να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
Ζεσταίνουμε τα λάδια σε τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, τηγανίζουμε τους γίγαντες, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. (Δεν πρέπει να τους τηγανίσουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν).
Όταν είναι έτοιμοι, τους βγάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας, να στραγγίξουν τα πολλά λάδια.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιονέζα, το κέτσαπ και τη μουστάρδα, βάζουμε τη μισή από τη σάλτσα στους γίγαντες και τους ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τους γίγαντες καλύπτοντάς τους με την υπόλοιπη σάλτσα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
πηγη