Πρόκειται για μια σάλτσα από ξύδι, ελαιόλαδο, αλεύρι, σκόρδο και δεντρολίβανο, που επινοήθηκε για να
μπορούν οι παλιές νοικοκυρές, να διατηρούν τα ψάρια για περίπου μια βδομάδα, τις εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία.
Ψάρια σαβόρο
Υλικά
• 1 - 1 ½ κιλό ψάρια μαρίδες ή γαύρος ή σαρδέλες ή γόπες ή κουτσομούρες
• αλεύρι και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
• ¾ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
• 1 κ. σ. αλεύρι
• 1 κρασοπότηρο ξύδι ή κρασί
• ½ κ. γλ. ζάχαρη
• 3 - 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες ή στο μούλτι
• 1 κ. γλ. ντοματοπελτέ
• ½ ματσάκι .....μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 2 - 3 φύλλα δυόσμο ψιλοκομμένα
• 2 - 3 κλωναράκια δεντρολίβανο ή 1 κ. γλ. ξερό
• 2 - 3 φύλλα δάφνης
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• ½ κούπα νερό
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι.
Τα αλευρώνουμε, τα τηγανίζουμε και τα τοποθετούμε σε πιάτο, ή κατευθείαν και με τη σειρά, στο πυρέξ ή σε ταψί.
Στο ίδιο τηγάνι, αφού πρώτα πετάξουμε το λάδι από τα ψάρια, ή σε πλασωτέ κατσαρόλα, ρίχνουμε φρέσκο ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά τα σκόρδα και τα κρεμμύδια, μέχρι να γυαλίσουν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αλεύρι (κοσκινίζοντάς το μ᾿ ένα σουρωτήρι για να μη μας σβολιάσει) και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε το ξύδι και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Μετά ρίχνουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το δυόσμο, το μαϊντανό, τα δαφνόφυλλα, το δεντρολίβανο και το νερό.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για 10' λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να δέσει η σάλτσα. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό).
Όταν ετοιμαστεί η σάλτσα, την περιχύνουμε στα ψάρια, έτσι ώστε να καλυφθούν.
Το σαβόρο μας είναι έτοιμο και μπορούμε να το φάμε ζεστό, αν και είναι πολύ ωραιότερο να το φάμε την άλλη μέρα κρύο.
Για μένα το καλύτερο ψάρι για σαβόρο, είναι ο γαύρος. Δοκιμάστε το και πέστε μου!