Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ProtonMail: Αυτή είναι η πιο ασφαλής υπηρεσία email από το CERN και το MIT!

Από αλλού την περιμέναμε (βλ. Dark Mail Alliance και Kim DotCom) και από αλλού μας ήρθε τελικά η νέα υπηρεσία email που υπόσχεται σχεδόν απόλυτη ασφάλεια για τα δεδομένα των χρηστών, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος παρακολούθησης από κυβερνήσεις, οργανισμούς ασφαλείας κλπ.


Η υπηρεσία ProtonMail αποτελεί δημιούργημα ερευνητών από το CERN και το MIT, οι οποίοι ήθελαν να φτιάξουν μια απόλυτα ασφαλή υπηρεσία θορυβημένοι από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden. Σύμφωνα με τους δημιουργούς, το ProtonMail προσφέρει κρυπτογράφηση end-to-end με αποτέλεσμα ούτε καν οι ίδιοι να μην μπορούν να δουν τι περιέχουν τα μηνύματα των χρηστών (παρόμοια λογική με αυτή του Mega).
“Διαπιστώσαμε σύντομα ότι οι υπάρχουσες λύσεις κρυπτογράφησης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες για να τις διαχειριστεί ένας χρήστης. Έτσι, καταλήξαμε σε μια end-to-end κρυπτογράφηση, το οποίο σημαίνει ότι τα δεδομένα περνούν από αυτόματη κρυπτογράφηση προτού φύγουν από τον υπολογιστή του χρήστη και ο μόνος τρόπος να αποκρυπτογραφηθούν είναι με το κλειδί που έχει ο παραλήπτης. Επομένως, οι servers του ProtonMail δεν μπορούν να κοιτάξουν στα δεδομένα του χρήστη.”
Οι δύο ομάδες απασχολήθηκαν αρκετό καιρό με την ανάπτυξη του ProtonMail, καθώς αντιμετώπισαν ως μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό της υπολογιστικής δύναμης που απαιτείται για την κρυπτογράφηση σε οποιαδήποτε συσκευή ή browser.
Επίσης, αναφέρουν ότι η υπηρεσία εδρεύει στην Ελβετία, όπως και οι servers, και οι χρήστες επωφελούνται από την “εχεμύθεια” της χώρας. Οι εγγραφές γίνονται χωρίς να ζητούνται στοιχεία και οι διευθύνσεις IP δεν καταγράφονται.
Να σημειωθεί ότι οι δημιουργοί δεν συμφωνούν με τον όρο “NSA proof”, επειδή υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί από τους οποίους θα πρέπει να φυλαγόμαστε και κλείνοντας αναφέρουν ότι δεν είναι 100% ασφαλής υπηρεσία, αλλά καθιστά τη δυνατότητα παρακολούθησης εξαιρετικά επίπονη για όποιον επιθυμεί να “εισβάλει”.
Μπορείτε να δοκιμάσετε την υπηρεσία από τώρα στην ιστοσελίδα protonmail.ch


Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!