Συστατικά
Για το ζυμάρι
½ κιλό αλεύρι σκληρό
½ κούπα ρακί
Ένα κουταλάκι κοφτό .....
αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
300 γραμάρια νερό.
Για τη γέμιση
1 κιλό άγρια χόρτα ή εναλλακτικά:
800 γρ σπανάκι κομμένο και στραγγισμένο
4 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες (το άσπρο μέρος)
1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
¾ κούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού πιπέρι
1 κουτ. γλυκού κύμινο
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα χόρτα ή τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα στραγγίζουμε εντελώς.
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα άγρια χόρτα όλα μαζί ή στην περίπτωση των λαχανικών με τη σειρά: πράσο, μάραθο, άνηθο, μαϊντανό, σπανάκι. Αλατίζουμε σταδιακά καθώς βάζουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα πιέζοντας το σπανάκι για να βγάλει σιγά σιγά τα υγρά του. Αφού μαραθούν καλά, προσθέτουμε το πιπέρι και το κύμινο και τσιγαρίζουμε ώσπου να μην μείνουν υγρά. Βάζουμε σε ρηχό πιάτο ώστε να κρυώσουν σύντομα.
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε φύλλο λεπτό το οποίο αλευρώνουμε καλά κατά τη διαδικασία ανοίγματος. Κόβουμε με τη βοήθεια μιας κούπας (για μικρά χορτοπιτάκια) ή ενός πιάτου του γλυκού (για μεγάλες χορόπιτες) δημιουργώντας δίσκους.
Στη μια μεριά του κάθε δίσκου βάζουμε με πιρουνάκι τα χόρτα. Με τη βοήθεια ενός μικρού πινέλου ή με το δάχτυλο μας περνάμε με νερό το μισό του δίσκου ώστε διπλώνοντας το άλλο μισό πάνω από τα χόρτα, να κλείσει ,σχηματίζοντας μισοφέγγαρο. Με τη βοήθεια ενός μικρού πιρουνιού πιέζουμε ώστε να κολλήσει και να κάνει ένα σχεδιάκι που θα βοηθήσει να έχουμε, μετά το τηγάνισμα, τραγανές άκριες.
Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τις πίτες μας ώστε να καλυφτεί ο πάτος. Κουνάμε λίγο το τηγάνι ώστε να σκεπαστούν με ελαιόλαδο και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια. Μετά από ένα λεπτό γυρνάμε τις πίτες ώστε να ψηθούν και από την άλλη και περιμένουμε ακόμα ένα λεπτό. Με τρυπητή κουτάλα τοποθετούμε τις πίτες μας σε απορροφητικό χαρτί και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν.
πηγη
Για το ζυμάρι
½ κιλό αλεύρι σκληρό
½ κούπα ρακί
Ένα κουταλάκι κοφτό .....
αλάτι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
300 γραμάρια νερό.
Για τη γέμιση
1 κιλό άγρια χόρτα ή εναλλακτικά:
800 γρ σπανάκι κομμένο και στραγγισμένο
4 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες (το άσπρο μέρος)
1 μεγάλο μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
1 μάτσο μάραθο ψιλοκομμένο
¾ κούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού πιπέρι
1 κουτ. γλυκού κύμινο
Αλάτι
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε τα χόρτα ή τα λαχανικά, τα κόβουμε και τα στραγγίζουμε εντελώς.
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα άγρια χόρτα όλα μαζί ή στην περίπτωση των λαχανικών με τη σειρά: πράσο, μάραθο, άνηθο, μαϊντανό, σπανάκι. Αλατίζουμε σταδιακά καθώς βάζουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα πιέζοντας το σπανάκι για να βγάλει σιγά σιγά τα υγρά του. Αφού μαραθούν καλά, προσθέτουμε το πιπέρι και το κύμινο και τσιγαρίζουμε ώσπου να μην μείνουν υγρά. Βάζουμε σε ρηχό πιάτο ώστε να κρυώσουν σύντομα.
Ετοιμάζουμε το ζυμάρι μας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Ανοίγουμε φύλλο λεπτό το οποίο αλευρώνουμε καλά κατά τη διαδικασία ανοίγματος. Κόβουμε με τη βοήθεια μιας κούπας (για μικρά χορτοπιτάκια) ή ενός πιάτου του γλυκού (για μεγάλες χορόπιτες) δημιουργώντας δίσκους.
Στη μια μεριά του κάθε δίσκου βάζουμε με πιρουνάκι τα χόρτα. Με τη βοήθεια ενός μικρού πινέλου ή με το δάχτυλο μας περνάμε με νερό το μισό του δίσκου ώστε διπλώνοντας το άλλο μισό πάνω από τα χόρτα, να κλείσει ,σχηματίζοντας μισοφέγγαρο. Με τη βοήθεια ενός μικρού πιρουνιού πιέζουμε ώστε να κολλήσει και να κάνει ένα σχεδιάκι που θα βοηθήσει να έχουμε, μετά το τηγάνισμα, τραγανές άκριες.
Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τις πίτες μας ώστε να καλυφτεί ο πάτος. Κουνάμε λίγο το τηγάνι ώστε να σκεπαστούν με ελαιόλαδο και να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια. Μετά από ένα λεπτό γυρνάμε τις πίτες ώστε να ψηθούν και από την άλλη και περιμένουμε ακόμα ένα λεπτό. Με τρυπητή κουτάλα τοποθετούμε τις πίτες μας σε απορροφητικό χαρτί και περιμένουμε λίγο να κρυώσουν.
πηγη