Υλικά
1 κιλό φρέσκο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα
3 βανίλιες
1 φλυτζανάκι του καφέ ....κονιάκ
1 1/2 φλυτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα (τη λιώνουμε στο κονιάκ)
1 αυγό
2 κιλά αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο στο μπολ του μίξερ για 5-6 λεπτά. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και δουλεύουμε ξανά για 2-3 λεπτά, για να ενσωματωθούν.
Ξεφλουδίζουμε τα αμύγδαλα και τα βάζουμε να καβουρντιστούν σε μέτριο φούρνο για 7-12 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα χοντροκόβουμε.
Ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου το κονιάκ με τη σόδα, τα αμύγδαλα, τις βανίλιες και ανακατεύουμε ζωηρά. Χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα, ενώ αναμειγνύουμε ελαφρά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, για να αρχίσει να “σταθεροποιείται” το μείγμα.
Δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ, γιατί θα γίνουν οι κουραμπιέδες σφιχτοί και όχι αφράτοι.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς ή μακρόστενους σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τους τοποθετούμε σε ένα ελαφρά βουτυρωμένο ταψί και τους ψήνουμε στους 175-180°C για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από κάτω.
Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Τους πασπαλίζουμε με άφθονη ζάχαρη άχνη.
ΠΗΓΗ