Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ισλί (ή Ιτσλί) – Συνταγή για το Μικρασιάτικο γλύκισμα

Ξέρετε ότι: Το Ισλί είναι Χριστουγεννιάτικο και Πασχαλιάτικο γλυκό της Καππαδοκίας, καθώς και κέρασμα στους αρραβώνες και γάμους. Παραδοσιακό ημισιροπιαστό γλύκισμα που θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι, τόσο στην παρασκευή του όσο και στη..... διακόσμησή του, αν στοχεύσετε στην αυθεντική εκδοχή.

Είναι και νηστίσιμο. Την περίοδο των νηστειών αντικαθιστούσαν το βούτυρο με σπορέλαιο ή παρθένο σησαμέλαιο. Την παράδοση αυτή συνέχισαν και στην Πόλη όσες οικογένειες κατάγονταν από την Καππαδοκία. Η ονομασία του, «ισλί», είναι τούρκικη και σημαίνει «δουλεμένο».

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη
6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ αλάτι
4 κ.σ ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι μαγειρικό λίπος
1 φλιτζάνι λάδι

Για τη γέμιση
2 φλιτζάνια καρύδια τριμμένα
2 κ.σ κανέλα
1 κ.σ γαρύφαλο
2 κ.σ ζάχαρη

Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό
1 κ.σ χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη ανακάτεψε όλα τα υλικά για τη ζύμη εκτός από το αλεύρι. Πρόσθεσε το αλεύρι λίγο-λίγο και ζύμωσε. Χώρισε τη ζύμη σε κομμάτια (περίπου 30). Σε ένα μπολ ανακάτεψε τα υλικά της γέμισης. Άνοιξε τη ζύμη σε φύλλα. Βάλε στο καθένα ένα κουταλάκι από τη γέμιση και δίπλωσέ τα σε τρίγωνα.

Ψήσε στους 175°C για 45 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Εν τω μεταξύ ετοίμασε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί. Ρίξε το σιρόπι (ζεστό) πάνω από τα ζεστά ισλί.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!