Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΧΙΩΤΙΚΑ ΜΑΣΟΥΡΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

* 1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.).
* 500 γρ.»υποβρύχιο» γλυκό μαστίχα.
* 500 γρ. αμυγδαλόψυχα λευκή.
* 2 ασπράδια αυγών.
* βούτυρο λιωμένο για να αλλείψετε τα φύλλα κρούστας.
* 3-4 κουταλάκια σούπας .....ανθόνερο για το ράντισμα.
* ζάχαρη άχνη για την κάλυψη.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Βάζουμε την μαστίχα (το υποβρύχιο) σε μπεν μαρί, ή σε φούρνο μικροκυμμάτων (προσέξτε το σκεύος να κάνει για φούρνο μικροκυμμάτων) για πολύ λίγο, για να γίνει η μαστίχα παχύρευστη σαν μέλι ώστε να μπορέσουμε να την «δουλέψουμε».
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Αλέθουμε τα αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα και τα ρίχνουμε στην μαρέγκα. Προσθέτουμε και τη παχύρευστη μαστίχα ανακατεύοντας μαλακά όλα μαζί τα υλικά. Τα αμύγδαλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και αξεφλούδιστα. Εχω δοκιμάσει το μασουράκι με το αξεφλούδιστο αμύγδαλο, απλά αλλάζει λίγο το χρώμα.

Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε, κάνοντας σταυρό, (το φύλλο κρούστας χωρίζεται στα τέσσερα). Φιάχνουμε ζευγάρια φύλλων….βουτυρώνουμε, το πρώτο από τα δύο φύλλα, βάζουμε επάνω και το δεύτερο φύλλο και ξαναβουτυρώνουμε. Τοποθετούμε στην στενή πλευρά του φύλλου ποσότητα γέμισης. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα, περί τα 2 εκατοστά και τυλίγουμε φιάχνοντας μασουράκια. Τα αραδιάζουμε στην λαμαρίνα του φούρνου μας, όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τα βουτυρώνουμε και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Δεν θέλουν πολύ ψήσιμο, μήπως στεγνώσει η γέμιση. Αφού κρυώσουν, τα ραντίζουμε με το ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη. Εάν θέλουμε, μπορούμε να παραλείψουμε το ανθόνερο.

Τα χιώτικα μασουράκια μπορούν να γίνουν και νηστίσιμα, εαν παραλείψουμε το αυγό. Απλά χρειάζεται μεγαλύτερη ποσότητα γέμισης στην οποία προσθέτετε ψύχα απο μπαγιάτικο ψωμί (να θρυματίζεται) ή ένα μικρό φλυτζάνι σιμιγδάλι. Τα έχω δοκιμάσει και γίνονται επίσης εξαιρετικά. Εξαφανίστηκαν σε δύο ημέρες!!!!
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!